1. Volle zaal en Kamerleden bij persconferentie

In een volledig gevulde zaal vond op 18 april jl. in Den Haag (Nieuwspoort) de launch van de Stichting Nederlanders Buiten Nederland plaats. Onder de aanwezigen waren onder andere vertegenwoordigers van de Sociale Verzekeringsbank, de Nationale Ombudsman, Stichting GOED, de VBNGB, Nuffic en de advocatuur. De week ervoor werd door toon gezet door een opiniestuk in de Telegraaf.

Via een Facebook livestream was de aftrap – die al snel uitmondde in een inhoudelijk debat – vanuit de gehele wereld te volgen. De persconferentie en het gesprek met de Kamerleden vind je hier terug.

Verschillende Tweede Kamerleden waren aanwezig (VVD, CDA, D66, PvdA) en op basis van hun uitspraken hebben we al enkele nieuwsberichten gepubliceerd:
Veel Tweede Kamerleden bij persconferentie SNBN
Kamerleden willen graag input Nederlanders buiten Nederland
CDA: Wetgeving dubbele nationaliteit gaat ten koste Nederlanders in buitenland

Na afloop van de persconferentie volgde een kort overleg met Buitenlandse Zaken. Zij hebben ons en andere stakeholders uitgenodigd voor een langer (en jaarlijks) klankbordoverleg, gepland op 12 juni a.s (thema: Loket Buitenland). Verschillende leden van het Dagelijks Bestuur zullen hierbij aanwezig zijn.

2. Verkiezingen Europees Parlement: de stembussen zijn geopend

Als het goed is, kunt u al gaan stemmen: tenminste, als u alle documenten in huis heeft gekregen, al dan niet deels via de mail. Zie hier meer informatie over hoe het stemmen in zijn werk gaat. Heeft u vragen, laat het ons dan weten: info@snbn.nl.

Let op: als algemene tip geven we graag mee dat het stemmen per volmacht grote voordelen met zich mee brengt —

 • De lokale posterijen spelen een minder grote rol, dus de kans is groter dat uw stem echt aankomt;
 • U kunt nog op de dag van de verkiezingen zelf bepalen op wie u gaat stemmen. In de afgelopen jaren is de waarde hiervan toegenomen: niet alleen zijn er steeds meer zwevende kiezers (die liever pas op het allerlaatste moment beslissen), maar ook vindt de echte verkiezingscampagne meestal pas in de allerlaatste dagen voor de stemdatum plaats. Pas dan laten partijen zien hoe ver ze bereid zijn te gaan.

Nieuw (1): volgende week gaan wij een “stemmen tracker” online zetten: een wereldkaart waarbij u zelf kunt aangeven of u uw stembiljet in goede orde hebt ontvangen. Houd de website in de gaten, net zoals onze Facebookpagina en Twitterfeed. Wij zullen deze stemmen tracker bij elke volgende verkiezing online zetten!

Nieuw (2): wij zijn met het radioprogramma Grenzeloos Ondernemen aan het kijken of we een radio-debat tussen verschillende kandidaten voor het Europees Parlement kunnen organiseren. Vanuit verschillende politieke partijen lijkt hier wel belangstelling voor te zijn. Ook hier geldt: houd de website in de gaten + Facebook + Twitter.

3. Oproep regionaal vertegenwoordigers

De (SNBN) kan niet zonder lokale/regionale oren en ogen. Wij zoeken Nederlanders die vanuit ‘hun’ land regionaal vertegenwoordiger willen zijn namens de SNBN. Dit houdt o.a. in dat je af en toe een bijeenkomst organiseert met NLers in je regio, contact houdt met NLse verenigingen in je regio en issues signaleert die van belang zijn om aan te pakken. Ook heb je een rol wanneer een politiek bezoek vanuit Den Haag gecombineerd kan worden met een meet & greet met de Nederlanders in jouw regio. Natuurlijk houden wij als bestuur omgekeerd ook op de hoogte van wat wij zien en willen aanpakken.

Er is al veel interesse! Inmiddels hebben we al aanmeldingen uit:

 • Australië
 • Brazilië
 • Canada
 • China
 • Duitsland
 • Filippijnen
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Israël
 • Italië
 • Luxemburg
 • Malta
 • Marokko
 • Qatar
 • Slovenië
 • Spanje
 • Suriname
  Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten
 • Zambia
 • Zwitserland

Iedereen die zich al heeft aangemeld: veel dank! In sommige grote landen of waar veel Nederlanders wonen zijn meerdere regionaal vertegenwoordigers ook welkom uiteraard. Interesse? Mail ons! –> info@snbn.nl

4. Donaties
Binnenkort zullen we ons beleidsplan openbaar maken en op de website zetten. Daarin kunt u zelf zien wat onze plannen zijn. En suggesties blijven welkom.
Plannen kosten geld, en zowel bestuursleden als regionaal vertegenwoordigers doen dit werk als vrijwilligers naast hun eigen reguliere baan. Om het verschil voor de Nederlanders buiten Nederland te kunnen maken, vragen we om donaties – klein of groot, alles is welkom.

We zijn bezig om verschillende donatie-kanalen te openen, waaronder doneren online (bijv via PayPal) en via een ING bankrekeningnummer. De ING stelt nogal wat eisen aan het opzetten van een bankrekeningnummer vanuit het buitenland, dus dat zal nog enkele weken duren. Als “backup” hebben we een Rabo rekening, dat we u zullen doorgeven wanneer u ons hierover mailt (info@snbn.nl).

Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat donaties echt van belang zijn. Natuurlijk zullen wij ook bij bedrijfsleven en overheid langsgaan!

5. Vragen over dubbele nationaliteit?
De huidige wetgeving over (het verbod op) dubbele nationaliteit is lastig: op het eerste gezicht lijkt het gemakkelijk, maar hoe dieper je gaat, hoe moeilijker het wordt. Bovendien komt er dit jaar een ander wetsvoorstel aan (zie het laatste punt van een eerdere nieuwsbrief). Hoe zit het nu met uw persoonlijke situatie? De basisinformatie over hoe de wet *nu* geldt kunt u hier lezen.

Komt u er dan nog echt niet uit? Vul dan het formulier in en één van de twee meest bekende specialisten op dit terrein – Kris von Habsburg en Paul Munsell – komen bij u terug. Graag niet met standaard vragen komen, ook zij doen dit als vrijwilliger in hun eigen tijd!

6. Nieuwe partner: Grenzeloos Ondernemen
Het bestuur van de SNBN is verheugd over het partnerschap met Grenzeloos Ondernemen: hét wereldwijde programma over ondernemen en zakendoen in het buitenland. We hopen binnenkort met Grenzeloos Ondernemen een radiodebat over de aankomende Europese Parlementsverkiezingen te mogen organiseren.

Van startup tot multinational, van broodjeszaak tot tech company en van Kaapstad tot Bogotá. Grenzeloos Ondernemen is er op de radio en als podcast. 24/7 online, on air & on demand. www.grenzeloosondernemen.com