DEN HAAG – De strenge wetgeving die geldt voor buitenlanders die naar Nederland komen gaat ten koste van Nederlanders die in het buitenland wonen “en voor hun werk eigenlijk ook een nationaliteit in een ander land nodig hebben”. Dat zei CDA-Kamerlid Martijn van Helvert vanmorgen op een persconferentie van de nieuwe Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) in Nieuwspoort.

Martijn van Helvert bij persconferentie SNBN

CDA’er Van Helvert op de persconferentie [foto: S. Giesbers]

“We maken hele strenge wetgeving voor buitenlanders die naar Nederland komen en wellicht misbruik willen maken van hun dubbele nationaliteit, omdat ze hun Nederlandse nationaliteit hebben en hun authentieke nationaliteit. En dat gaat nu ten koste van Nederlanders die naar het buitenland gaan en voor hun werk eigenlijk ook een nationaliteit in een ander land nodig hebben.” Van Helvert wil daarom “heel graag kijken naar het wetsvoorstel” dat op tafel ligt over het nationaliteitsrecht.

De CDA’er was samen met collega’s van VVD, PvdA en D66 in gesprek op de persconferentie over thema’s die voor Nederlanders buiten de landsgrenzen spelen. Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) is recentelijk opgericht om de belangen te vertegenwoordigen van naar schatting één miljoen Nederlanders. Het bestuur bestaat uit elf mensen die verspreid over de hele wereld wonen, met lidmaatschap van negen politieke partijen. Vijf van hen waren aanwezig in Nieuwspoort.

Bekijk via onze facebookpagina de hele persconferentie en het gesprek met de Kamerleden terug.