Nederlandse studenten in het buitenland vormen een bijzonder onderdeel van onze toekomstige internationale economie. De internationalisering van Nederlandse studenten wordt echter teruggehouden. Ze worden geconfronteerd met inflexibele studiefinanciering, een te laag leenplafond voor studies in het buitenland en een gebrek aan internationale beurzen.
Kijktip: in juni 2021 organiseerden wij een speciaal webinar over studiefinanciering. We hebben gemerkt dat veel studenten en ouders in het buitenland vragen hebben over de precieze invulling van de studiefinancieringsregels, bijvoorbeeld of studenten die niet in Nederland hebben gewoond toch in aanmerking komen voor studiefinanciering voor studie in Nederland, of zelfs voor studie in het buitenland.
Mijn dochter geboren hier in Turkije en opgegroeid nu 21 jaar studeert nu in Nederland in Tilburg aan de Uni met een studiefinanciering. Zij had vanaf haar geboorte een nederlands paspoort en burgerservicenummer. Haar vader is overleden en mijn inkomen is zeer laag, wardoor zij recht heeft op een aanvullende beurs. Of zij eventueel ook het 2e of 3e jaar in het buitenland (bijv Spanje) zou kunnen studeren weet ik ook nog niet, want dat zou zij graag willen, dat moet ik nog onderzoeken.
Het volgen van een universitaire studie(aan een Nederlandse universiteit) vanuit het buitenland is helaas ook praktisch onmogelijk geworden.
Voorheen kon bij de Open Universiteit op ambassades examen worden gedaan, nu is dat echt niet meer mogelijk en zou men naar Nederland moeten afreizen voor de examens.