Nederlandse ouderen buiten Nederland lopen tegen verschillende pensioenproblemen aan. Ze worden soms ‘dubbel gepakt’ of kunnen hun eigen AOW-situatie niet inzien. Ook het aanvragen en het behouden van pensioen en AOW vanuit het buitenland is lastig, o.a. door de verplichte Verklaring van in leven zijn. Ook is de recentelijke afschaffing van de heffingskorting een belangrijk punt van aandacht.
Vanuit de politiek moeten we de problematiek goed in kaart brengen en per land met oplossingen komen.
L.S.
Ik woon reeds 38 jaar buiten het Koninkrijk ,( inmiddels 72 jaar) En door toedoen van ‘ onze ‘ ondeskundige en onervaren nep parlement, ( en ik heb recht van spreken want ik ben ruim 35 jaar kritisch partij lid van een koalitie partij) ontvang ik slecht 38 % AOW. door de ziekelijke berekenings wijze / regeling. Hetgeen ook nog eens indruist tegen de EU richtlijn i.z.pensioenen .
Bij navraag in een Juridisch loket recentelijk in NL werd mij verteld dat uitsluitend via de advocatuur een beroep kan worden ingedient in eerste instantie bij het Centrale Raad v. Beroep te Utrecht, teneinde een zgn.Jurispudentie tegen de NL.staat ‘ uit te lokken’ door de Hoge Raad.
Bestaat de mogelijkheid om dit door uw stichting te realiseren voor het algemeen belang ?
Beste,
Ik heb inmiddels 12 jaar bijgedragen aan de sociale zekerheid van Nederland door loon af te dragen naar de staatspot. Recent
ben ik verhuist binnen de EU. Door de korting op de AOW van 2% per niet-in-Nederland-wonend jaar zal ik over niet al te lange tijd nog maar weinig overhouden van mijn inmiddels opgebouwde AOW. Vrijwillig geld naar de staatspot blijven sturen is de enige “oplossing” om mijn opgebouwde AOW te behouden, al kan dat maar voor maximaal 10 jaar. Hier zal iets aan moeten veranderen. De vermindering van mijn zuurverdiende AOW, enkel door in het buitenland te wonen, voelt als diefstal van mijn spaar-inspanningen. Kan de stichting Nederlanders Buiten Nederland hier aandacht aan besteden?
Dit begrijp ik niet goed. AOW wordt opgebouwd door gedurende 50 jaar premie te betalen; elk jaar aan bijdrage geeft recht op 2% van de totale AOW. Er wordt dus geen AOW afgepakt bij vertrek, er wordt domweg minder “gespaard”.
Wat mijns inziens WEL diefstal was, is dat de ingangsdatum van de bijdragen is mee-opgeschoven met de AOW leeftijd. Persoonlijk ben ik daar ongeveer 3% kwijtgeraakt, door voor mijn pensioenleeftijd te emigreren. En ja, die eerste 1,5 jaar heb ik als vakantiewerker inderdaad premie betaald. DAT is afpakken van bestaande rechten door achteraf de wet aan te passen.
Neen, ook dat is geen diefstal. AOW is 1e pijler pensioen en wordt gefinancierd middels omslag. De betalers zijn niet de ontvangers. Er wordt niets gespaard en ook niets gestolen. Bij pensioenen in de zgn 2e pijler wordt er wel gespaard en als dan het pensioen wordt uitgesteld of vervroegd gaat het omhoog c.q. omlaag met ca 6% per jaar.
Beste, we hebben 18 jaar in Frankrijk gewoond. Mijn man sinds zijn pensionering. We zijn nu terug in Nederland en nu blijkt dat hij beduidend minder aan sociale lasten moet betalen en ook dat onze sue, waar inhoudingen op zijn gedaan, hier hoger uitkomt dan toen wij in Frankrijk woonden. Ik heb de jaren dat ik in Frankrijk woonde mijn aow bijbetaald. Heel vreemd.