Bijzonder nieuws op het gebied van dubbele nationaliteit! Tot afgelopen weekend heeft elk kabinet-Rutte dubbele nationaliteit tegengehouden. Het noodwetsvoorstel dat deze aankomende week de parlementaire vloer bereikt, breekt met deze traditie. Dit komt omdat er plotseling een kamermeerderheid voor te vinden is, bestaande uit D66, VVD, PvdA, GroenLinks en 50Plus.

twee glanzende Nederlandse paspoortenVerwachte tijdslijn van dit wetsvoorstel: woensdag zal het wetsvoorstel in de Tweede Kamer tijdens een zogenaamde Procedurevergadering worden behandeld (een soort commissie). Daarna zal de wet (hopelijk z.s.m.) worden ingediend voor plenaire behandeling. Na behandeling in de Tweede Kamer zal dan nog behandeling in de Eerste Kamer moeten volgen, hopelijk kort erna: het wetsvoorstel moet immers voor de Brexit-datum van 31 oktober a.s. zijn behandeld. [Update: nu online: Wetsvoorstel ivm Nederlanders mbt Brexit.]

Wat houdt het wetsvoorstel in? Kort gezegd wordt een uitzonderingspositie gecreëerd voor de Nederlanders in het VK die door de Brexit zijn getroffen. Het is al veel in de pers geweest de afgelopen dagen, zie bijvoorbeeld de Telegraaf, het NRC, de Volkskrant en – inclusief reactie van SNBN – DutchNews.

Zie hier meer informatie over de overwegingen van verschillende politieke partijen bij dit wetsvoorstel.

Wij hebben hierop een persbericht gestuurd, waarin we o.a. het volgende zeggen:

“Woorden als “oneerlijk” en “discriminatie” zien we veel langskomen, en deze reacties begrijpen we volledig. Niettemin zien wij als SNBN in dit wetsvoorstel een positieve eerste stap, ook al zal deze op dit moment slechts een gedeelte van onze achterban helpen. Voor de Nederlanders in het VK zijn de regels tijdens het spel veranderd, dus we hebben begrip voor het inbrengen van dit voorstel. (…) De SNBN zal zich blijven hard maken voor het eerlijk openstellen van dubbele nationaliteit voor alle Nederlanders wereldwijd. We zullen dit noodwetsvoorstel als blijvend argument gebruiken voor de opening naar méér.” Het volledige persbericht is als volgt:

Reacties hierop zijn zeer welkom (dat kan onderaan deze pagina) en zullen door Kamerleden hoogstwaarschijnlijk worden gelezen in de aankomende dagen en weken van behandeling. Ook via Facebook, Twitter en LinkedIn kan gereageerd worden!

Update: ook de belangenorganisatie The3Million heeft een persbericht doen uitgaan; dat persbericht kun je downloaden: The3Million persbericht

 

Speciale podcast met een advocaat over de dubbele nationaliteit

Soms is het prettiger om bij een bepaald onderwerp gesproken de diepte in te kunnen gaan, in gesprek met een expert, in plaats van dit via een nieuwsbrief te lezen of op te schrijven. Reden voor ons om de SNBN Podcast te introduceren – waarschijnlijk ongeveer 1x per maand.

De eerste podcast gaat – en dat viel zo samen – over dubbele nationaliteit. Wat zegt de wet nu precies, hoe is het geregeld? Welke uitzonderingen zijn er? Als gast en spreker hebben we advocate mw. Hermie de Voer van Everaert Advocaten in Amsterdam, en ze legt alles haarfijn uit. Beluister het door het geluidsbestand te laden via de volgende link: SNBN Dubbele Nationaliteit podcast. Duurt een dik kwartier!

We zullen voor de aankomende podcasts een blijvend beroep op haar doen, want het thema dubbele nationaliteit is lastig en omvangrijk.

 

Donaties – dank voor wie al geven!

Ten eerste: veel dank aan alle donateurs tot nu toe! Bij sommigen hebben we helaas geen emailadres gezien, dus kunnen we hen niet persoonlijk bedanken – dat doen we alsnog graag!

De SNBN bestaat enkel uit onbetaalde vrijwilligers. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met lopende en plotselinge kosten, zoals het bijhouden van de website, het versturen van een nieuwsbrief als deze en benodigde materiaalkosten (alle reizen die bestuursleden maken, vergoeden zij uit eigen zak).

Kortom, wij zijn en blijven afhankelijk van donaties, klein en groot. Alles wordt gewaardeerd en via deze link kan gedoneerd worden. Nogmaals bedankt!

Vragen / opmerkingen? Mail ons op info@snbn.nl. Wil je ook de nieuwsbrief automatisch ontvangen?