De verkiezingen van het Europees Parlement zitten erop; de uitslagen zijn binnen. Deels zijn de uitgebrachte stemmen buiten Nederland te vergelijken met de ‘binnenlandse’ stem, maar deels ook niet: zo werd Forum voor Democratie de grootste onder de Nederlanders in Spanje, D66 de grootste in de VS, terwijl GroenLinks de grootste partij ‘wereldwijd’ werd.

brievenbus in het buitenlandAlle ‘buitenlandse’ uitslagen kun je hier zelf inzien (met duiding en extra berekeningen van ons cijferkanon en secretaris Twan Laan), samen met het persbericht dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken zelf al rondstuurde.

Maar: het echte nieuws zit niet zozeer in de uitgebrachte stemmen, maar juist in de niet-uitgebrachte stemmen. Net zoals twee jaar geleden zijn er veel, veel stemmen vanuit het buitenland verloren gegaan. De afgelopen weken gaf onze stemmen tracker (en iedereen bedankt voor het invullen!!) een duidelijk beeld: ongeveer een derde van de stemdocumenten kwam niet aan.

Vorige week mocht onze voorzitter Eelco Keij bij de Nederlandse ambassade in Washington langskomen om te kijken bij het stemmen tellen (filmpje!). In totaal werden er ter plaatse 2346 stemmen geteld. Maar wat opviel, waren juist de niet aanwezige stembiljetten: er waren volgens de voorzitter van het briefstembureau rond de 4000 geregistreerden in de regio. Daar zit nogal een gat tussen. Dat betekent dus dat:

  1. stemdocumenten niet waren aangekomen, met als gevolg dat niet gestemd kon worden;
  2. men wel was geregistreerd en alles had ontvangen, maar uiteindelijk niet had gestemd; of
  3. een combinatie van 1) en 2), waarbij de waarheid zeker niet in het midden zal liggen.

Linksom of rechtsom, het percentage niet-aangekomen stemdocumenten is on-ac-cep-ta-bel hoog.

Nu heeft de regering aangegeven om te kijken of het briefstembewijs gedigitaliseerd kan worden, zie daarvoor het Wetsvoorstel vereenvoudiging stemmen buitenland en het Memorie van Toelichting (gele arceringen zijn van SNBN). Een prima en hoognodige stap. oranje retourenvelopMaar waar dit technisch waarschijnlijk al zou kunnen, vragen wij ons bij de SNBN ten zeerste af of deze digitalisering in politieke en financiële zin gehaald gaat worden voordat de volgende Tweede Kamerverkiezingen weer voor de deur staan (uiterlijk maart 2021).

Vandaar dat de SNBN een campagne zal opzetten om de volmacht te promoten: als je stemt via volmacht, omzeil je voor een groot gedeelte de trage posterijen EN kun je nog van stem veranderen op de dag van de verkiezingen zelf. Wel zo fijn als je de campagne (en veranderende partijposities) een keer echt mee kunt maken in plaats van weken van tevoren al te moeten stemmen! #StayTuned

PS Tot slot, een kleine waarschuwing: per 1 april 2017 bestaat de zogenaamde permanente registratie. Dit betekent dat je, wanneer je buiten Nederland woont, je nog maar één keer hoeft te registeren voor alle toekomstige verkiezingen (tenzij je gaat verhuizen, dan moet je dat zelf doorgeven). Doen dus! Maar deze permanente registratie ging in tijdens de vorige TK-verkiezingen, en dat leverde nogal wat verwarring op: sta ik nu wel of niet in dat bestand? Aan iedereen de tip om dat voor zichzelf te checken via Stemmen Vanuit Het Buitenland.