CDA en VVD begrijpen dat het voor veel Nederlanders buiten Nederland belangrijk is om de nationaliteit van hun woonland aan te kunnen nemen zonder hun Nederlanderschap te verliezen. Dat bleek uit de gesprekken met Kamerleden van drie regeringspartijen en de PvdA op de persconferentie van de nieuwe Stichting Nederlanders Buiten Nederland op 18 april.
Nadat SNBN-voorzitter Eelco Keij de ochtend opende, nodigde dagvoorzitter Kirsten Verdel de aanwezige Kamerleden uit om te reageren op thema’s die bij Nederlanders buiten de landsgrenzen spelen.

Sjoerdsma (D66) en Van Helvert (CDA)
Sjoerd Sjoerdsma (D66) merkte op dat deze groep “van achthonderdduizend tot een miljoen mensen feitelijk de grootste gemeente van Nederland is.” Hij is blij dat deze gemeente nu een aantal burgemeesters heeft, doelend op de aanwezige bestuursleden van de nieuwe stichting. Sjoerdsma daagde de Nederlanders in het buitenland uit om de politiek scherp te houden. “Draag ideeën aan, want ik denk dat velen van ons hier graag mee aan de slag gaan. We willen hier goed samenwerken met andere partijen en kijken wat we kunnen regelen.”
VVD: ‘Draag ideeën aan’
De wens voor input vanuit de SNBN gold ook vanuit de VVD. Sven Koopmans, VVD-woordvoerder Buitenlandse Zaken, zei dat zijn partij al veel heeft bereikt met betrekking tot consulaire ondersteuning en stemmen vanuit het buitenland. “Nu is het van belang om te horen hoe mensen dat in het buitenland beleven. Wij zitten hier en maken niet mee: welke problemen heb je? Wat gaat er precies mis? Dit is ook echt een uitnodiging vanuit de VVD om ideeën bij te dragen. Wat kunnen we nu praktisch doen? Wat kunnen we daar beter aan doen?”
Iets wat volgens veel Nederlanders sowieso beter kan en moet is het verlengen van het paspoort. Sjoerdsma (D66) bevestigt dat. “Je kunt niet van Nederlanders vragen om honderden euro’s te investeren in een vliegticket en een hotelovernachting om een paspoort te verlengen.”

PvdA’er Lilianne Ploumen
Stemmen vanuit het buitenland
Ook het stemmen vanuit het buitenland is – ondanks verbeteringen – nog niet zoals het zou moeten zijn, afgaand op de gegevens die twee jaar geleden werden verzameld. Een groot deel van Nederlanders kreeg het stembiljet te laat of helemaal niet. VVD’er Tobias van Gent: “We weten dat ongeveer maar tien procent uiteindelijk gaat stemmen. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, want er is een enorm potentieel wat ook gewoon moet deelnemen aan onze democratie.”
Momenteel niet in de regering, maar wel geïnteresseerd in de Stichting Nederlanders Buiten Nederland is PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen. Zij was tijdens de vorige regeringsdeelname een van de initiatiefnemers van een wetsvoorstel van PvdA en D66 met betrekking tot de dubbele nationaliteit. “De politiek is een kwestie van meerderheden, ik zie de stichting ook als een manier om Sjoerd Sjoerdsma en mijzelf te helpen om een meerderheid voor dat wetsvoorstel te krijgen in de Kamer.”
De VVD is kritisch op het aannemen van een dubbele nationaliteit, maar Koopmans ziet dit wel als een dilemma als het gaat om Nederlanders in het buitenland. “We willen niet dat Nederland helemaal vol zit met mensen met andere paspoorten, maar we willen tegelijkertijd wel dat Nederlanders, vanwege emotie, identiteit of werk, (…) hun Nederlandse paspoort kunnen behouden.”

VVD’er Sven Koopmans
Ten koste van Nederlanders in buitenland
CDA’er Martijn van Helvert: “We maken hele strenge wetgeving voor buitenlanders die naar Nederland komen en wellicht misbruik willen maken van hun dubbele nationaliteit, omdat ze hun Nederlandse nationaliteit hebben en hun authentieke nationaliteit. En dat gaat nu ten koste van Nederlanders die naar het buitenland gaan en voor hun werk eigenlijk ook een nationaliteit in een ander land nodig hebben.” Van Helvert wil daarom ‘heel graag kijken naar het wetsvoorstel’ dat op tafel ligt over het nationaliteitsrecht.
Recente geruchten over Nederlandse banken die Nederlanders buiten de landsgrenzen geen bankrekening laten aanhouden zijn nieuw voor PvdA’er Ploumen. Het Kamerlid beloofde om hier samen met haar ‘financiële’ collega Henk Nijboer naar te kijken. “Misschien is dat een initiatief dat we samen kunnen nemen. Ik zie Martijn (van Helvert, CDA – red) ook knikken, dus we spreken met onze financiële woordvoerders, dus als die hun zegen geven is dat een goede stap om te zetten.”
De enige regeringspartij die kort voor de persconferentie moest afzeggen was de ChristenUnie. Kamerlid Nico Drost – die aanwezig moest zijn bij een debat in de Kamer – liet weten dat het belang van SNBN hem duidelijk is geworden en blijft graag op de hoogte van de ontwikkelingen. “Voor veel Nederlanders die bijvoorbeeld in het buitenland werken, blijft de binding met het thuisland van grote waarde. Zij hebben familie hier, stemmen hier en komen nog regelmatig terug. Het is goed dat er een organisatie is die hen hier vertegenwoordigt.”
In 1960 emigreerde mijn familie naar de USA als Nederlanders met de Nederlandse nationaliteit. Ik was toen 17 en ging naar school om mijn Natuurkunde graad te verkrijgen. Gedurende die tijd probeerde ik in de vakantie wat geld te verdienen zodat ik een Vespa scooter kon kopen. Wat bleek nou tot mijn verbazing, ik kon geen baan krijgen als lifeguard in een zwembad daar ik daarvoor een citizen moest zijn van de USA en dat duurd 5 jaar na aankomst in de USA. Ook mijn vader, vroegere KNIL militair, rang Luitenant Kolonel, kon ook geen goed betaalde baan vinden voor… Lees verder »
dubbele nationaliteit? Ik begrijp niet waarom ik de nationaliteit van het land, waar ik woon nodig heb. Toen mijn vader en zijn gezin in 1955 uit Indonesie “vluchtten” naar Nederland (zgn repatriatie) , moest hij BEWIJZEN dat hij Nederlander was, rekening houdend dat zijn 2 oudere broers voor Nederland in de oorlog in japanse gevangenschap zaten en dat de vader (KNIL-militair) van mijn moeder voor Koningin en Vaderland in krijgsgevangenkamp overleed. Ik beschouw dat nog steeds een grof schandaal waar de politiek nooit, ik herhaal nooit, aandacht heeft geschonken. Het zou een premier sieren aan al die Nederlanders die dezelfde… Lees verder »
Mijn naamisFokke.Theodorus, i ben op grond van medische aanbelvelingen door Orthopeed en Reumatholoog en Cardioloogin Thailand gaan wonen.Men beschouwd this als dat ik geimmigreerd ben. Maar Eigenlijk is dit nietzo, want ik ben een buitenlander die toestemming heeft dat ik hier 1 jaarmag verblijven en dus ieder jaar weer een nieuw verblijfsvisum moet aanvragen.En dat wordt steedsmoeilijker gemaakt doorNederland enook Thailand.Hetis een hel om contact temaken met Het SVB en tot oplossingen komen is heel, heel moeilijk en tijdrovend enkost veel geld aan telefoonkosten.Evenals het inlevenzijn bewijs ,in verband metprivecie wetgevingmag dat niet per Email verzonden worden. Gevolgenformelierenkomen per post… Lees verder »