Na het eerste debat van twee weken geleden over het ‘Brexit-noodwetsvoorstel’ (dat nogal verbazingwekkend verliep door de tirade van het CDA tegen dubbele nationaliteit) zal dinsdag 29 oktober om 20.45u NLe tijd in de Tweede Kamer het vervolg op dit debat plaats vinden. Tijdens dit debat zullen regering en initiatiefnemers van het wetsvoorstel antwoorden geven op de vragen die eerder gesteld zijn.

Ook al lijkt het er op dat een Hard Brexit voorlopig van de baan is, het is nog steeds zeer mogelijk en daarmee blijft dit debat relevant. De belangenorganisatie The3Million heeft deze maand dit overzicht gemaakt van de problemen waar EU-burgers in het VK tegenaan gaan lopen bij een Brexit, zowel bij een no-deal als met een deal. Dit overzicht is gedeeld met verschillende parlementariërs.

–> Dit debat is live te volgen via NPO Politiek of via de app Debat Direct.

Dit is natuurlijk een gekke Brexit-maand, ook wat betreft nieuwsbrieven en updates. Volgende maand komt er weer een ‘gewone’ nieuwsbrief, want er is ook veel ander nieuws te delen!

Wil jij onze strijd voor Nederlanders ondersteunen met een donatie? De bestuursleden werken vrijwillig, maar we hebben uiteraard wel kosten voor praktische zaken. Doneren kan hier online.

Ter achtergrond:

Dit wetsvoorstel maakt in bepaalde gevallen dubbele nationaliteit mogelijk voor Nederlandse getroffenen in het Verenigd Koninkrijk. Dit noodwetsvoorstel is een initiatief van D66, gesteund door VVD, PvdA, GroenLinks en 50PLUS.

Let op (1): de wet is gekoppeld aan een Harde Brexit (no deal). Geen Brexit, geen speciale wet. Dat is dus jammer. Vooral omdat er reeds getroffenen zijn. Bovendien zijn eerdere voorzieningen voor de Britten die in Nederland wonen, uit het wetsvoorstel verdwenen.

Een positieve verandering is dat de termijn van deze noodwet nu voor achttien maanden geldt na Brexit, in plaats van de eerder aangekondigde zes maanden. Dat geeft diegene op een Settled Status route de benodigde ruimte. Sommige mensen zijn verward en denken dat men binnen de zes/achtien maanden de Britse nationaliteit moet krijgen om te voldoen aan de uitzondering. Dit is incorrect, het gaat erom dat de aanvraag tot Britse naturalisatie binnen de periode gedaan is.

Let op (2): het wetsvoorstel moet zowel door de Tweede Kamer als de Eerste Kamer aangenomen worden, en geldt dus alleen in het geval van een Harde Brexit.

Let op (3): dit wetsvoorstel is slechts een tijdelijke uitzondering – kijk dus goed naar de voorwaarden, en vraag na bij ambassade of consulaat. Na afloop van de genoemde achttien maanden is het niet meer mogelijk om op basis van deze wet dubbele nationaliteit te krijgen.


Terugkrijgen van Nederlandse nationaliteit: optie

Tot slot: in het geval dat de Nederlandse nationaliteit onvrijwillig verloren is (door Brexit of een andere reden), dan staat in principe de route open om deze terug te krijgen via de zogenaamde optie-route. Bekijk voor de uitleg deze link van het IND waar dit staat uitgelegd.

Op zich is de optie-route zelf een gemakkelijke procedure. MAAR: deze route kan enkel worden gevolgd als men (weer) minimaal één jaar in Nederland woonachtig is. Voor oud-Nederlanders wringt nu juist hier de schoen. Want hoe kun je nu legaal weer in Nederland gaan wonen als oud-Nederlander? Dat is een discussie apart: voor hier volstaat het te zeggen dat deze noodwet een uitzondering maakt en dat je als getroffen Brexit-Nederlander in het VK ook vanuit het VK zelf de optieprocedure kunt inzetten (je moet dan wel aan verschillende voorwaarden voldoen; zie onderaan dit blog van Regionaal Vertegenwoordiger Kris von Habsburg).