nederlandse vlag inMensen kunnen per mail een Verklaring van Nederlanderschap aanvragen. Dat gaat via deze website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/wonen-werken/verklaringen-regelen/verklaring-van-nederlanderschap. Doorloop daar de stappen en de vragen die gesteld worden. In stap 3 staan de bankgegevens voor de betaling van 30 euro en het e-mail-adres waar de aanvraag naartoegestuurd moet worden: verklaringnederlanderschap@247bz.nl

Let goed op dat alle documenten worden meegestuurd (attachments) die voor de aanvraag nodig zijn.  De lijst van documenten krijg je na het beantwoorden van de vragen op de website. Lukt het vanwege ‘Corona’ niet om alle documenten te verkrijgen, stuur dan een brief je mee (als één van de documenten) waarin je schrijft, welke documenten je niet hebt meegestuurd, waarom niet, en schrijf ook dat je de documenten zult naleveren zodra dat mogelijk is. En natuurlijk bewaar je het mailtje dat je hebt verstuurd als bewijs!

De Verklaring van Nederlanderschap is een document dat net als een paspoort voorkomt dat je de Nederlandse nationaliteit verliest door de tienjarenregel. Let op: de Verklaring van Nederlanderschap is géén reisdocument!