
Over Stichting Nederlanders Buiten Nederland
MISSIE & GESCHIEDENIS
Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN) is opgericht in 2019 en heeft als doel de belangen van de Nederlanders buiten Nederland zo goed en effectief mogelijk te behartigen.
We bestaan als bestuur volledig uit vrijwilligers. Wij wonen zelf verspreid over de hele wereld en lopen op de één of andere manier in het buitenland tegen (Nederlandse) obstakels aan. Dit is bijvoorbeeld op het terrein van nationaliteit, pensioen, Nederlands onderwijs, paspoorten en deelname aan verkiezingen.
We willen samenwerken om daar verbetering in te brengen. We zien goed contact met de politiek als de beste manier om de belangen van Nederlanders in het buitenland te behartigen. Voor de politiek zijn we vraagbaak en aanspreekpunt, voor Nederlanders buiten Nederland zijn we de brug tot inspraak en verandering in politiek Den Haag.
Het SNBN Bestuur
Hieronder kun je lezen wie er in het bestuur zit. Gekozen politici zul je hier niet zien, wél een grote meerderheid aan bestuursleden die expliciet lid is van een politieke partij en geloven in de weg van de politiek om positieve veranderingen voor Nederlanders buiten Nederland voor elkaar te krijgen.
De SNBN zoekt daarom actief de samenwerking en de link met Den Haag op. Meer weten? Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen over SNBN hieronder.
Je kunt de volgende documenten over de stichting downloaden. Ons RSIN-nummer is 859890855.
Veelgestelde vragen
Waarom is de SNBN nodig en wat maakt de SNBN zo uniek?
De SNBN komt voort uit een al jarenlange strijd voor de belangen van de Nederlanders die in het buitenland woonden. De ervaring van de afgelopen jaren heeft ons geleerd dat regeringen plotsklaps standpunten kunnen innemen die volledig haaks staan op wat de regering ervóór heeft gezegd. Het bestaan van een belangenorganisatie die deels als waakhond, deels als overlegpartner, deels als lobbyist richting de regering optreedt, is daarom nodig.
Het unieke van de SNBN is de bestuurssamenstelling en de wijze van opereren. Het bestuur van de SNBN bestaat uit elf onbezoldigde personen, ondersteund doormeerdere vrijwilligers. Acht van de twaalf bestuursleden zijn lid van een politieke partij, te weten VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren.
De SNBN is zelf volledig politiek-neutraal, maar heeft door deze constructie wel snel toegang tot de juiste politieke kanalen die nodig zijn voor een effectieve belangenbehartiging. Inmiddels zijn alle bestuursleden die lid zijn van een politieke partij geïntroduceerd bij de Tweede Kamerfractie van ‘hun’ partij. Politieke partijen hebben echter geen zeggenschap over de stichting.
Waarom willen jullie invloed uitoefen op Nederlandse wetten als je zelf in het buitenland woont?
De Nederlandse wetgever blijft wetten maken die direct of indirect ook van toepassing zijn op Nederlanders die buiten Nederland wonen – een goed voorbeeld is de wet betreffende openstelling van dubbele nationaliteit voor Nederlanders in het VK, in het geval van een ‘harde Brexit’.
In verband met deze impact stellen wij ons op het standpunt dat wij alert moeten zijn op zowel bestaande als toekomstige wetten, en onze invloed moeten aanwenden wanneer dit in het belang is van de Nederlanders die in het buitenland wonen. Eenzelfde redenering geldt voor het stemmen vanuit het buitenland: deze moet (beter) gefaciliteerd worden, zodat vanuit het buitenland echt kan worden meegestemd over wetten die ons in het buitenland ook aangaan.
Waarom een stichting en geen vereniging? Van een stichting kun je geen lid worden.
Het is een algemeen maatschappelijk gegeven dat ‘we’ niet meer zo snel lid worden van een vereniging in deze tijd. Dat wil niet zeggen dat betrokkenheid niet meer bestaat – alleen uit deze zich op andere wijzen, zoals vrijwilligerswerk, ondertekening van petities en donaties. Daar past een stichting beter bij.
Waarom is het bestuur zo groot en waarom zijn sommige partijen niet in het bestuur vertegenwoordigd?
De statuten voorzien niet in een maximum aantal bestuursleden, wel in een minimum (3). Om zo effectief mogelijk te zijn, zonder te vervallen in een Poolse landdag, is geprobeerd een zo goed mogelijke samenstelling te krijgen in het bestuur op basis van het politieke landschap in Den Haag. Het spreekt vanzelf dat dit dus in de toekomst kan veranderen.
Waar halen jullie je financiering vandaan?
Een stichting kent geen leden, dus ook geen betalende leden. Bovendien bestaat de organisatie volledig uit vrijwilligers: niemand wordt hier persoonlijk financieel beter van. Daarom werven we fondsen om activiteiten te kunnen financieren, onder andere bij bedrijven, bij de overheid en individuen.
Komen jullie langs om presentaties te geven en gesprekken aan te gaan?
Zonder geregeld contact met de Nederlanders buiten Nederland en de benodigde input kan de SNBN haar werk niet goed uitvoeren.
De bestuursleden zullen dan ook op verschillende manieren activiteiten ontwikkelen om met Nederlanders buiten Nederland in contact te komen, bijvoorbeeld door presentaties te geven waar het kan en thuisdiners te organiseren.
Daarnaast werkt de SNBN sowieso al met veel vrijwilligers en hebben we een systeem van regionale vertegenwoordigers.
Al deze elementen samen zullen de inhoudelijke ‘back bone’ van de SNBN vormen.