Je kunt hier ervaringen lezen van Nederlanders die in het buitenland wonen en problemen ervaren met bijvoorbeeld de Nederlandse overheid. Zelf een ervaring insturen? Scroll naar beneden en vul het formulier in. We proberen de ervaring dan zo snel mogelijk te lezen en te plaatsen. Dankjewel!

DigiD

İk heb in Nederland altijd een DigiD gehad. Nadat ik in Alanya ging wonen, had ik geen reden om in te liggen en verliep mijn DigiD. İk wist niet dat daar een datum op stond.
Dus vroeg ik een nieuwe DigiD aan. De activeringscode was 10 weken onderweg. Het is hier normaal, dat Kerstkaarten in maart cerschijnen.
Dat is dus mijn probleem. Hoe ontvang ik een code. İk vegrijp dat er aan gewerkt wordt.

Elisabeth van der Heide

post en belastingen

Op mijn blog heb ik het verhaal uit de doeken gedaan. Als het nodig is wil ik het best verduidelijken.
Hier is het verhaal te lezen:
http://tochweerafrika.blogspot.com/2019/04/gezeur-met-instanties.html

Ties Sikkema

Briefadres tijdelijk werk in het buitenland

Beste..
Ik heb veelvuldig contact gehad met de Gemeente Almere. Ik kan helaas maar 1 email meesturen. (stuur de laatste maar mee). Hieronder leest u het verhaal. De gekkigheid ten top in bureaucratisch NL.
“Per 27 mei is er een overdracht geweest bij de notaris betreffende de verkoop woning Dek 8, 1319BB, Almere. Tevens ben ik nu op Bonaire aan het werk tot November 2019 waarna ik weer terugkeer naar NL. Dit betekend dat ik mij moet uitschrijven (GBA) in Almere en ik mij niet kan inschrijven bij de bijzondere gemeente Bonaire. Tevens kan ik mij bij kennissen niet inschrijven wegens toeslagen korting enz. Ook inschrijven als inwonende kan niet omdat ik dan boetes kan verwachten bij controles. Dus bleef briefadres over. Ik heb met de afdeling 5 keer gebeld om de juiste informatie te verkrijgen. Vervolgens moest ik half Nederland doorrijden om het formulier persoonlijk op te halen en ingevuld weer in te leveren. Een ambtenaar heeft het formulier nog gecontroleerd op correctheid en niks gezegd en nu komt u met het verhaal dat het briefadres in Almere moet zijn wat op geen enkele wijze aan mijn kenbaar is gemaakt. Zelfs niet na veelvuldig contact met de Gemeente. Wel weet ik op basis van de uitzending Monitor (een paar maanden geleden) dat de gemeente Almere nooit briefadressen goedkeurt en dit ook niet wilde toelichten op TV. Vandaar ook het veelvuldige contact om problemen te voorkomen. Ik kan ook in Almere een briefadres regelen maar dan moet ik eerst een vliegticket kopen (Bonaire – Amsterdam) om persoonlijk het formulier op te komen halen bij de gemeente Almere en in te vullen en te laten ondertekenen door degene die akkoord gaat met het briefadres. Tevens heb ik dan nog steeds niet de garantie dat het wordt goedgekeurd. Een werkelijk schandalige situatie. Een hardwerkende burger die wel belasting mag betalen maar als een paria wordt behandeld. De consequentie van geen inschrijving is dat je geen ingezetene meer bent van NL, geen zorgverzekering, een spookburger bent, geen recht meer heb op volksverzekeringen. “

Wim Snoek

Bureau Landelijke Taken Den Haag

Het Bureau Landelijke Taken van de Gemeente Den Haag verzorgt o.a. de inschrijving van buitenlandse aktes. Mijn (Chinese) vrouw en ik wilde onze huwelijksakte inschrijven, gewoon om de administratie in orde te hebben.

Op de website gekeken, de benodigde documenten notarieel op laten stellen + legalisatie. Er is alleen een probleem. Toen mijn vrouw werd geboren bestonden er in China geen geboortebewijzen. De geboortes werden netjes in het familieboekje (Hukou) genoteerd. Wanneer je als kind dan 18 jaar wordt, kun je je eigen familieboekje aanvragen. Daar staat dan uiteraard dezelfde informatie in. We dachten het ontbreken van het geboortebewijs is geen probleem, we hebben het familieboekje laten vertalen en legaliseren. Alle informatie die op het geboortebewijs zou moeten staan (naam, geboorteplaats, datum, ouders e.d.) staan er netjes in het Engels op.
Ik nog een kort briefje erbij geschreven en wij de documenten geupload.

De doorlooptijd is 20 weken (!). Ok, na 22 weken kregen we bericht. In het bericht staat: We kunnen uw aanvraag niet in behandeling nemen omdat het geboortebewijs ontbreekt (duh). Gelieve de volgende documenten aan te leveren, het geboortebewijs, indien niet voorhanden, notarieel document met de naam, geboorteplaats en geboortedatum en de ouders. Daarnaast het familieboekje van de ouders met de geboorte erin. En helaas de aanvraag kan niet worden aangehouden. Het hele proces (incl. de wachttijd) moet weer opnieuw.

Om dit te doen, moet mijn vrouw naar de andere kant van China om dit notarieel document te maken. Daarna weer 2500km vliegen om het familieboekje van haar ouders te laten vertalen in hun woonplaats, om vervolgens alles weer upteloaden en te wachten. Dan is het te hopen dat niets anders ontbreekt.

Er is geen mogelijkheid om te reageren op de email (noreply email), er staat niet bij hoe je bezwaar kunt maken. Het is typisch regeldrift, die nergens opslaat omdat alle informatie in andere documenten te vinden is.

Echt voordeel van het registreren van het document in Nederland is er ook niet echt, dus het hele proces laten we wellicht nu maar gewoon.

Joost Derickx

op tijd kunnen stemmen

in Frankrijk!

Erg leuk initiatief overigens dit nederlandersinhetbuitenland!

Met vriendelijke groet,

Wil Louwers

Wil Louwers

verlies nederlanderschap

persoonlijk het verlies van mijn nederlanderschap en daarna op het laatste nippertje dit weer “versneld” terug krijgen daarvan.
maar ik ken ook mensen die het nu kwijt zijn maar ook omgekeerd die beiden ongerecht bezitten wat niet opgemerkt wordt omdat ze in nederland woonachtig zijn.
een volledig onlogische toestand!

lenny dadak-kastelein