Je kunt hier ervaringen lezen van Nederlanders die in het buitenland wonen en problemen ervaren met bijvoorbeeld de Nederlandse overheid. Zelf een ervaring insturen? Scroll naar beneden en vul het formulier in. We proberen de ervaring dan zo snel mogelijk te lezen en te plaatsen. Dankjewel!

Remigratie

Het is wat laat maar ik wil toch wat kwijt over mijn ervaring in NL bij terugkeer.
Ik ben 1985 uit NL vertrokken en woonde tot 2017 doorlopendin het buitenland. In 2018 besloot ik naar NL terug te keren om mantelzorgtaken voor mijn ouders te vervullen. Er is mijn inziens veel ten goede verandert in NL met betrekking tot burgerzaken. Aanmelden, adreswijziging, dankzij burgerservice nummer en de bijbehorende digitalisering die toch aardig voortgeschreden is.

Alleen duurde het even vóórdat het voor mij zover was. Nadat ik een huurwoning had gevonden wilde ik mij met geldig paspoort en ID en oud sofi nummer maar zonder BSN (bestond in 1985 nog niet maar was SOFI nummer) bij de desbetreffende gemeente aanmelden.
Daar hield het op want mijn “dossier” was niet gedigitaliseerd en ik kon mij niet bjj de gemeente aanmelden. Mijn papieren dossier moest in Den Haag opgezocht worden en een BSN nummer toegedeelt worden. Dat process duurde goedbdrie maanden en gedurende die tijd was het voor mij onmogelijk een bankrekening te openen, verzekeringen af te sluiten en salaris te ontvangen van mijn werkgever.
Zoals gezegd liepbhet daarna prima, maar dat “dossiers” van mensen die langer geleden geemigreerd zijn niet gedigitaliseerd zijn is toch raar. En ik hoop dat dat in toekomst gaat gebeuren. Ik ben in 2019 weer uit NL vertrokken, maar wie weet….

Rolf

Verzekeren van je huis in NL

Hallo allemaal,
Misschien kunnen jullie er eens naar kijken, aankaarten, hoe je je huis in NL nog kunt verzekeren als je in het buitenland zit.
Wij (woonachtig in CH) hebben een flat in NL. (niet verhuurd)
AOW pensioen e.d. uit NL, (nog) een bankrekening in NL.
Flat kunnen we niet meer volledig verzekeren brand inbraak etc, want we zijn niet vaak genoeg daar! zei Nationale Nederlanden
We zijn gemiddeld 1 week per maand in deze flat aanwezig en dan 24/7 er zijn zakenmensen die minder thuis zijn per maand.
De volgende keer dat ik belde kreeg ik te horen dat het was omdat we geen economische band meer met NL hebben. (AOW en Pensioen!) en ik moest de flat in NL maar in CH laten verzekeren, maar er is natuurlijk geen enkele verzekering die dat doet.
Zit me toch niet lekker dat we niet goed meer verzekerd kunnen zijn. Wie heeft er advies?
Dank!

Anique Muller

Loonheffing AOW Thailand

Geachte staf,

Mijn naam is Dutchie. Ik ben Nederlander geboren te Rotterdam en ik heb het gevoel te worden gediscrimineerd zowel in Thailand als in Nederland.

Ik bijna 27 jaar woonachtig in Noordoost Thailand met een onderbreking van 4 jaar (2013 – 2017) i.v.m. gedwongen (financiële redenen) terugkeer naar Nederland. Huis en haard en alles wat ik heb opgebouwd achter gelaten. Mijn vrouw is in 2012 overleden en ik heb dat tot op heden nog steeds niet verwerkt. In Den Haag voor 10 weken bij de Kessler Stichting (daklozen verblijf) onderdak moeten zoeken. Ik heb depressies ondergaan, alsmede een cultuurshock (ik herkende niets meer van de oude Schilderswijk, Islam, Islam, Islam), kliniek voor levensbeëindiging, 113, 4 koude winters etc.. Hier in Thailand is het voor de Immigratiedienst een vereiste dat je 400.000 Baht (12.000 Euro’s) moet kunnen aantonen voor gehuwden en 800.000 Baht (24.000 Euro’s) voor als je alleenstaand bent. Voorts voor een visumaanvraag nog een hele batterij aan documenten overleggen inclusief foto’s in en om het huis. Inmiddels voor de 3e keer naar de Immigratiedienst geweest en nu moet ik a.s. vrijdag ook nog voor de 3e keer naar de Bangkok Bank voor een nieuwe saldo verklaring in Nakhon Phanom (55 km van mijn woonplaats) en voor de 4e keer naar de Immigratiedienst. Kortom u wilt niet weten hoe deze hel jaarlijks op te lossen. Sinds 2017 weer terug in Thailand met sindsdien een dalende Euro tot op dit moment 32.82 Baht voor 1 Euro. Mijn AOW (54% opgebouwd) is gekort en de leeftijdsgrens tot 66 jaar en 4 maanden en bovendien gaf de SVB mij vorige maand de berekening door alwaar ook nog uit bleek dat er 63 Euro’s loonbelasting wordt “gestolen” ofwel ingehouden n.a.v. een nieuwe wet welke op 1 januari 2019 is ingegaan.

Nu ziet het er weer naar uit dat ik begin volgend jaar vanwege de financiële tegenslag helaas voorgoed terug moet keren naar Nederland en alles hier achter moet laten terwijl er nog zoveel onderhoud aan het huis moet gebeuren. Ik ben kapot en sta met mijn rug tegen de muur.
Wat zou het fijn zijn als mijn relaas aandacht krijgt, maar ook voor al die andere 25 tot 30.000 Nederlanders in Thailand die dubbele belasting moeten betalen. Graag zou ik van u willen vernemen of het mogelijk is om collectief een petitie aan te bieden bij staatssecretaris Menno Snel of bij de minister van financiën Wobbe Hoekstra om mijn/ons recht te halen. Ik heb alleen geen idee hoe zo’n grote groep gedupeerden te bereiken om de benodigde handtekeningen te verzamelen. Ik hoop daarom van harte of u mij advies zou kunnen geven of mogelijk nader te informeren.
Het valt niet mee om een gedetailleerde uiteenzetting te geven ook van situatie voor mijn vertrek naar Thailand, maar dat is mijns inziens niet ter zake doende.

Met vriendelijke groet,
Dutchie

DUTCHIE

DigiD

İk heb in Nederland altijd een DigiD gehad. Nadat ik in Alanya ging wonen, had ik geen reden om in te liggen en verliep mijn DigiD. İk wist niet dat daar een datum op stond.
Dus vroeg ik een nieuwe DigiD aan. De activeringscode was 10 weken onderweg. Het is hier normaal, dat Kerstkaarten in maart cerschijnen.
Dat is dus mijn probleem. Hoe ontvang ik een code. İk vegrijp dat er aan gewerkt wordt.

Elisabeth van der Heide

post en belastingen

Op mijn blog heb ik het verhaal uit de doeken gedaan. Als het nodig is wil ik het best verduidelijken.
Hier is het verhaal te lezen:
http://tochweerafrika.blogspot.com/2019/04/gezeur-met-instanties.html

Ties Sikkema

Briefadres tijdelijk werk in het buitenland

Beste..
Ik heb veelvuldig contact gehad met de Gemeente Almere. Ik kan helaas maar 1 email meesturen. (stuur de laatste maar mee). Hieronder leest u het verhaal. De gekkigheid ten top in bureaucratisch NL.
“Per 27 mei is er een overdracht geweest bij de notaris betreffende de verkoop woning Dek 8, 1319BB, Almere. Tevens ben ik nu op Bonaire aan het werk tot November 2019 waarna ik weer terugkeer naar NL. Dit betekend dat ik mij moet uitschrijven (GBA) in Almere en ik mij niet kan inschrijven bij de bijzondere gemeente Bonaire. Tevens kan ik mij bij kennissen niet inschrijven wegens toeslagen korting enz. Ook inschrijven als inwonende kan niet omdat ik dan boetes kan verwachten bij controles. Dus bleef briefadres over. Ik heb met de afdeling 5 keer gebeld om de juiste informatie te verkrijgen. Vervolgens moest ik half Nederland doorrijden om het formulier persoonlijk op te halen en ingevuld weer in te leveren. Een ambtenaar heeft het formulier nog gecontroleerd op correctheid en niks gezegd en nu komt u met het verhaal dat het briefadres in Almere moet zijn wat op geen enkele wijze aan mijn kenbaar is gemaakt. Zelfs niet na veelvuldig contact met de Gemeente. Wel weet ik op basis van de uitzending Monitor (een paar maanden geleden) dat de gemeente Almere nooit briefadressen goedkeurt en dit ook niet wilde toelichten op TV. Vandaar ook het veelvuldige contact om problemen te voorkomen. Ik kan ook in Almere een briefadres regelen maar dan moet ik eerst een vliegticket kopen (Bonaire – Amsterdam) om persoonlijk het formulier op te komen halen bij de gemeente Almere en in te vullen en te laten ondertekenen door degene die akkoord gaat met het briefadres. Tevens heb ik dan nog steeds niet de garantie dat het wordt goedgekeurd. Een werkelijk schandalige situatie. Een hardwerkende burger die wel belasting mag betalen maar als een paria wordt behandeld. De consequentie van geen inschrijving is dat je geen ingezetene meer bent van NL, geen zorgverzekering, een spookburger bent, geen recht meer heb op volksverzekeringen. “

Wim Snoek

Bureau Landelijke Taken Den Haag

Het Bureau Landelijke Taken van de Gemeente Den Haag verzorgt o.a. de inschrijving van buitenlandse aktes. Mijn (Chinese) vrouw en ik wilde onze huwelijksakte inschrijven, gewoon om de administratie in orde te hebben.

Op de website gekeken, de benodigde documenten notarieel op laten stellen + legalisatie. Er is alleen een probleem. Toen mijn vrouw werd geboren bestonden er in China geen geboortebewijzen. De geboortes werden netjes in het familieboekje (Hukou) genoteerd. Wanneer je als kind dan 18 jaar wordt, kun je je eigen familieboekje aanvragen. Daar staat dan uiteraard dezelfde informatie in. We dachten het ontbreken van het geboortebewijs is geen probleem, we hebben het familieboekje laten vertalen en legaliseren. Alle informatie die op het geboortebewijs zou moeten staan (naam, geboorteplaats, datum, ouders e.d.) staan er netjes in het Engels op.
Ik nog een kort briefje erbij geschreven en wij de documenten geupload.

De doorlooptijd is 20 weken (!). Ok, na 22 weken kregen we bericht. In het bericht staat: We kunnen uw aanvraag niet in behandeling nemen omdat het geboortebewijs ontbreekt (duh). Gelieve de volgende documenten aan te leveren, het geboortebewijs, indien niet voorhanden, notarieel document met de naam, geboorteplaats en geboortedatum en de ouders. Daarnaast het familieboekje van de ouders met de geboorte erin. En helaas de aanvraag kan niet worden aangehouden. Het hele proces (incl. de wachttijd) moet weer opnieuw.

Om dit te doen, moet mijn vrouw naar de andere kant van China om dit notarieel document te maken. Daarna weer 2500km vliegen om het familieboekje van haar ouders te laten vertalen in hun woonplaats, om vervolgens alles weer upteloaden en te wachten. Dan is het te hopen dat niets anders ontbreekt.

Er is geen mogelijkheid om te reageren op de email (noreply email), er staat niet bij hoe je bezwaar kunt maken. Het is typisch regeldrift, die nergens opslaat omdat alle informatie in andere documenten te vinden is.

Echt voordeel van het registreren van het document in Nederland is er ook niet echt, dus het hele proces laten we wellicht nu maar gewoon.

Joost Derickx

op tijd kunnen stemmen

in Frankrijk!

Erg leuk initiatief overigens dit nederlandersinhetbuitenland!

Met vriendelijke groet,

Wil Louwers

Wil Louwers

verlies nederlanderschap

persoonlijk het verlies van mijn nederlanderschap en daarna op het laatste nippertje dit weer “versneld” terug krijgen daarvan.
maar ik ken ook mensen die het nu kwijt zijn maar ook omgekeerd die beiden ongerecht bezitten wat niet opgemerkt wordt omdat ze in nederland woonachtig zijn.
een volledig onlogische toestand!

lenny dadak-kastelein