Op woensdag 12 juni vond op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een eerste overleg plaats tussen verschillende overheidsdiensten en (externe) stakeholders, in concreto Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN), Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS), Stichting Goed en de Vereniging Belangenbehartiging voor Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland (VBNGB).

Tijdens de vergadering kwamen achtereenvolgens aan bod: tweetrapsverificatie DigiD (al ingevoerd bij UWV, andere diensten zullen volgen), consulaire ondersteuning bij paspoortvernieuwing, aanvraag en verlenging van rijbewijzen, en – als meer overkoepelend thema – het daadwerkelijk kunnen vaststellen van iemands identiteit in het buitenland.

SNBN en partners in Den HaagDe conclusie van deze brainstormsessie kan niet anders dan positief zijn. Voor ons is duidelijk dat de overheid zich zeer bewust is van bestaande en aankomende obstakels, en ze zoeken actief de verbinding zowel binnen als buiten andere overheidsdiensten. Alle externe stakeholders werden meegenomen in hun denkproces en gevraagd om input en kritiek. Kortom, een eerlijke open houding van alle kanten. Bovendien zal de overheid ons voortaan waar mogelijk tippen over in te zetten acties, zodat we die kunnen helpen uitzetten en onze achterban – jij dus – eerder geïnformeerd is.

Natuurlijk zijn de problemen niet morgen opgelost, maar we zijn van achteruitgang en stilstand duidelijk op weg naar vooruitgang gegaan. Wij hopen dat dit overleg een standaard jaarlijks overleg wordt, met tussentijdse kleinere meetings op deelonderwerpen.

Als zelfstandige belangenorganisatie blijft de SNBN natuurlijk kritisch. Wij bieden hulp aan, denken mee, maar zullen niet nalaten om de publiciteit op te zoeken wanneer dat nodig is en op tekortkomingen te blijven wijzen.

Daarvoor hebben wij van jou nodig:

1) Continue input: vragen, opmerkingen – alles is welkom. Gebruik hiervoor ook zeker ons netwerk van Regionaal Vertegenwoordigers.

2) Donaties! Hoe klein ook – om kleine lopende kosten te kunnen dragen en grote gewenste campagnes uit te kunnen voeren voor de Nederlanders buiten Nederland hebben we nu eenmaal financiën nodig. Je kunt hier doneren via onze tijdelijke Raborekening (totdat onze officiële rekening werkt. Stuur daarvoor alsjeblieft een mailtje naar info@snbn.nl.

Dank voor het lezen! Je kunt ons ook volgen via Facebook, Twitter & LinkedIn!