Zoals al eerder bekendgemaakt ligt het wetsvoorstel 35130-(R2119) nu bij de Tweede Kamer voor behandeling. Kort gezegd: dit wetsvoorstel maakt in bepaalde gevallen dubbele nationaliteit mogelijk voor Nederlandse getroffenen in het Verenigd Koninkrijk. Dit noodwetsvoorstel is een initiatief van D66, gesteund door VVD, PvdA, GroenLinks en 50PLUS.

Inbreng van onze Regionaal Vertegenwoordiger Kris von Habsburg (Verenigd Koninkrijk)

Enkele van onze Regionaal Vertegenwoordigers uit het VK

Update: de eerste bespreking van dit noodwetsvoorstel zal op woensdag 9 oktober zijn, van 10.15u tot 11.45u (Nederlandse tijd). De bespreking is live te volgen via NPO Politiek of via de app “Debat Direct“.

Let op (1): de wet is gekoppeld aan een Harde Brexit (no deal). Geen Brexit, geen speciale wet. Dat is dus jammer. Vooral omdat er reeds getroffenen zijn. Bovendien zijn  eerdere voorzieningen voor de Britten die in Nederland wonen, uit het wetsvoorstel verdwenen.

Een positieve verandering is dat de termijn van deze noodwet nu voor achttien maanden geldt na Brexit, in plaats van de eerder aangekondigde zes maanden. Dat geeft diegene op een Settled Status route de benodigde ruimte. Sommige mensen zijn verward en denken dat men binnen de zes/achtien maanden de Britse nationaliteit moet krijgen om te voldoen aan de uitzondering. Dit is incorrect, het gaat erom dat de aanvraag tot Britse naturalisatie binnen de periode gedaan is.

Let op (2): het wetsvoorstel moet zowel door de Tweede Kamer als de Eerste Kamer aangenomen worden, en geldt dus alleen in het geval van een Harde Brexit.

Let op (3): dit wetsvoorstel is slechts een tijdelijke uitzondering – kijk dus goed naar de voorwaarden, en vraag na bij ambassade of consulaat. Na afloop van de genoemde achttien maanden is het niet meer mogelijk om op basis van deze wet dubbele nationaliteit te krijgen.

Terugkrijgen van Nederlandse nationaliteit: optie

Tot slot: in het geval dat de Nederlandse nationaliteit onvrijwillig verloren is (door Brexit of een andere reden), dan staat in principe de route open om deze terug te krijgen via de zogenaamde optie-route. Bekijk voor de uitleg deze link van het IND waar dit staat uitgelegd.

Op zich is de optie-route zelf een gemakkelijke procedure. MAAR: deze route kan enkel worden gevolgd als men (weer) minimaal één jaar in Nederland woonachtig is. Voor oud-Nederlanders wringt nu juist hier de schoen. Want hoe kun je nu legaal weer in Nederland gaan wonen als oud-Nederlander? Dat is een discussie apart: voor hier volstaat het te zeggen dat deze noodwet een uitzondering maakt en dat je als getroffen Brexit-Nederlander in het VK ook vanuit het VK zelf de optieprocedure kunt inzetten (je moet dan wel aan verschillende voorwaarden voldoen; zie onderaan dit blog van Regionaal Vertegenwoordiger Kris von Habsburg).

Vragen hierover? Stel ze ons! Wil je op de hoogte blijven over deze Brexit-noodwet en andere zaken die gelden voor Nederlanders in het buitenland? We sturen zo nu en dan een nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws [opgeven].

Wil jij onze strijd voor Nederlanders ondersteunen met een donatie? De bestuursleden werken vrijwillig, maar we hebben uiteraard wel kosten voor praktische zaken. Doneren kan hier online.